Vingerdruk

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Bij Shiatsu oefent de behandelaar druk uit met de handpalmen, duimen, vingers en soms ook voeten, knieën of ellebogen op het lichaam van de cliënt. Verschillende rek- en strektechnieken kunnen eveneens deel uit maken van de behandeling. Shiatsu kan liggend op een mat of bank of zittend op een speciale stoel ontvangen worden.

Meridianen

Bij Shiatsu wordt druk uitgeoefend op meridianen. Dit zijn onzichtbare kanalen in het lichaam waar Ki, de vitale levensenergie, doorheen stroomt. Meridianen vormen samen een energetisch netwerk waarin alle levensfuncties op lichamelijk, psychisch- en spiritueel niveau weerspiegeld worden.

Zelfherstel

Shiatsu richt zich niet meteen op symptomen, maar ondersteunt het vermogen van het lichaam tot zelfherstel. Door de druk op de meridianen, wordt het lichaam als het ware uitgenodigd een nieuw, beter evenwicht te zoeken. Een Shiatsu behandeling werkt ontspannend en vitaliserend.

Oorsprong

Shiatsu vindt zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde en is in Japan verder ontwikkeld. In de twintigste eeuw is Shiatsu uitgegroeid tot een massagetherapie die tevens op moderne anatomie en fysiologie is gebaseerd.

kersenbloesem